Till Ljungby Ridcenter är alla hjärtligt välkomna för att träna sina hästar och umgås och ha trevligt med andra ryttare. Vi arbetar på att alla ska trivas och känna delaktighet och gemenskap.

Ridhuset är byggt 2009 och ridhusmåtten är 22*48 meter och vi har satsat på att ha det bästa underlaget för att främja hästarnas och ryttarnas hälsa och hållbarhet. (Läs artikel längre ner) Hinderpark från Safety System, bra parkeringsmöjligheter och en utebana som finns att tillgå.

Underlaget är uppbyggt av 15 cm rubberground/gummiflis som konstant svikt och stötdämpare underifrån banans botten, filtduk med ett tjockt lager stenmjöl ovanpå. Längst upp ligger ett 10 cm tjockt täcke av vit silikatsand, 100% tvättad finkornig sjösand från Vätterns botten- ger en ljus botten med perfekta ridegenskaper och tre olika sorters Profiber. Detta används av en mängd proffsryttare och även på många stora tävlingsbanor runtom i Europa, bl a Globen Horse Show.

Pro Fiber- ger stadga och svikt, håller fukten kvar i banan, reducerar hålbildningar och minskar skador. Det är även miljövänligt och luktfritt.
Pro Fiber med PP-fiber (stabiliceringsfiber) - ger ytterligare stabilitet till sandmaterialet.
Samma ridunderlag som OS i Beijing 2008!


Enligt många experter på området är detta underlag det bästa på marknaden och det är mycket skonsamt för hästarna och ryttarna.

Du är välkommen att rida i ridhuset från kl. 07.00 – 23.00 alla dagar. Vissa tider är ridhuset uppbokat för diverse träningar se under fliken Boka ridhus, för lösenord kontakta oss. Det är uppbyggt på ett enkelt system så alla som har behörighet kan se och lätt ändra själva.

Ridhuset går inte att boka för löshoppning. Endast ridning eller häst vid hand/tömkörning/longering är tillåten. Löshoppning sker endast vid planerade tillfällen av familjen Sundelius.


Priser:

                    80 :- per ridtillfälle

10-kort        650 :-

Terminskort 1200 :- (1 jan-30 juni eller, 1 juli-31 dec)

Terminskort familj 2000:-  (1 jan-30 juni eller, 1 juli-31 dec)

Månadskort 300 :- (månadsvis)

Det är fri ridning som gäller, du behöver alltså inte boka ridhuset om du inte vill vara säker på att vara ensam i ridhuset.

OBS:Bokning av ridhuset är endast till för dom som vill ha hela ridhuset för sig själva, annars är det fri ridning som gäller. Glöm inte att mocka efter din häst när du ridit, i ridhuset och utanför.

Bokning av ridhuset:

110: -/tim vardagar mellan 07.00-15.00,
180: -/tim vardagar mellan kl. 15.00–22.00.
150: -/tim helger mellan kl. 07.00-22.00


Välkommen med din bokning senast kl. 20.00 kvällen innan under fliken bokning eller ring Andreas
tel: 070-681 50 73.

Förskottsbetalning sker till bankgironummer 5218-0478, märk med ditt namn, eller betalas kontant i ett kuvert med namn på, lägg i postlåda vid trappan vid läktaren inuti ridhuset. Samtliga priser är inklusive moms. 

 

Sammandrag från artikeln Så påverkar underlaget hästen av Andrea Berlin i Hippson Magazine 3/2009.

Lars Roepstorff- veterinär,forskare och arbetar som lektor vid Hippologen på SLU arbetar med ett femårigt projekt som har syfte till att forska vad som händer i hästens kropp när den blir överbelastad på olika underlag. Forskningen sker bland annat i samarbete med internationella ridsportförbundet (FEI) och ett av målen är att ta fram ett mätsystem som inte minst ska kunna användas av tävlingsarrangörer. Systemet ska göra det möjligt att bedöma om ett underlag genom att mäta hur jämt och enhetligt det är, svikt, grepp och så vidare. Det som länge varit "rent tyckande" ska alltså systematiseras!

Hoven behöver snarare ett fastare underlag för att få hovfriktion. Det optimala är ett underlag som inte är för stumt, utan har svikt underifrån, anser Lars. Det är viktigt att belastningen dämpas och att hästens kroppstyngd fördelas jämt.

Djupt underlag: Den generella bilden är att hästar tycker det är jobbigt att springa i djup sand. Då blir de lätt muskeltrötta , vilket gör att framförallt senorna tar stryk. Vanliga problem vid djupa underlag är, vid sidan av senskador, också kotledsinflammationer och hov- eller strålbensskador.

Hårt underlag: Det är ganska vanligt att det uppstår problem när kraften och belastningen blir stor, men underlaget inte ger med sig när hästens hov trycks i marken. Framför allt är det ledskador som kan uppkomma om du ridit för mycket på ett ensidigt och hårt underlag.

Det är viktigt att vi som ryttare är medvetna om vad som sker när hoven sätts ner i marken, anser Lars. Händelseförloppet beskriver han så här:

Hoven landar vertikalt och får därmed en stöt. Ju hårdare underlag desto kraftigare blir stöten. Det blir en horisontell och naturlig uppbromsning med hjälp av underlaget. Kroppens vikt hamnar på benet. I hoppning kan det vara fyra till fem gånger hästens vikt som belastar leder och hovar vid en landning. Enligt Ben Agterberg, som är ett holländskt proffs på att anlägga banor säger att det är viktigt att ridbaneunderlag kan behålla fukten. På senare år har fiber och geotextil blivit mer och mer populära och det är det material han använder sig av när han anlägger tävlingsbanor. Ett bra underlag ska du kunna ta upp i handen och krama. Underlaget får inte rinna mellan fingararna. Det ska också bli ett tydligt hovavtryck i sanden inte ett hål som rinner igen.